Angstzweet

De voorbije jaren zijn wij erin geslaagd een aantal ‘life hacks’ te adopteren, waar we op tijd en stond al eens extreem dankbaar voor zijn. Want ze doen precies datgene waarvoor we ze aangenomen hebben: de chaos van het dagdagelijkse leven intomen en stroomlijnen waar nodig.

 1. Nooit strijken, behalve de hemden van X en het beddengoed (er gaat niks boven vers gestreken lakens op het echtelijke bed).
 2. Zorgen dat de hobby’s van de kinderen zich binnen een perimeter van 3 kilometer rond het huis bevinden (zeker in de lagere schoolperiode).
 3. Af en toe eens alleen weggaan. Een avond, een weekend, een week (of zelfs twee als het voor het werk is), zodat je bij je terugkeer iedereen weer net dat beetje liever ziet.
 4. De kinderen diepe wortels geven, maar ze ook leren vliegen zodra het kan. En ze dus alleen met de fiets, de tram of de trein wandelen sturen (nee, nee, Tess nog niet, het kind is amper zeven).
 5. Niet denken in problemen, maar in oplossingen. Een denkwijze die we geregeld onze kinderen proberen aan te leren, wanneer ze weer eens paniekerig aan de telefoon hangen omdat ze een lesboek vergeten zijn of omdat ze denken dat ze naar Antwerpen sporen in de plaats van richting Brussel-Centrum.
 6. Op fietsafstand van je werk wonen (alles onder de 10 kilometer is zonder meer haalbaar).
 7. Een menuplanning maken voor de hele week (ook al is het een uitdaging om de kok – X – aan de planning te houden).
 8. Zorgen dat iedereen een leeftijdsgebonden steentje bijdraagt in het huishouden, en dat de taken tussen de twee volwassenen evenwichtig verdeeld zijn.
 9. Af en toe gewoon eens voor afhaalchinees kiezen (met heel veel plastic afval) om de druk wat van de ketel te halen.
 10. Een digitale to do-lijst bijhouden, waarin je zowel je boodschappen, potentiële wandelingen of uitstapjes kan noteren, als de podcasts die je nog wil beluisteren, je administratieve beslommeringen of de boeken die je uit de bieb wil halen. Oh, en cadeau-ideetjes.
 11. Het hele jaar door op zoek gaan naar die cadeautjes (hier vooral op rommelmarkten en via tweedehandssites) zodat je met Kerst of Sinterklaas niet plots een halve paniekaanval krijgt als je bedenkt dat je je tussen de kerstshoppende massa moet gaan begeven.

Je mag natuurlijk niet té afhankelijk worden van die life hacks, zeker in corona-flexibele tijden.

Want zo zou het kunnen gebeuren dat je 1 dag voor Kerstmis plots beseft dat je dit jaar eigenlijk geen cadeautjes-voorraad hebt kunnen aanleggen en dat de bestaande voorraad enkele weken eerder al grotendeels geplunderd werd door de Sint.

En dan breekt het angstzweet je even uit.

(Maar alles kwam goed hoor. Iets met Coolblue en een supersnelle levering.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s