Bagage

Wat een heerlijke foto. Vier zotte blonde Brusselse zevenjarige meiden (okee, eentje is al 8), achteloos genietend, onderweg naar de atletiekpiste. Hun grootste vraag is wie de grootste van de vier is. Hun grootste verlangen dat niemand ooit nog over corona zou praten.

Kijk goed. Niet alles is wat het lijkt. Luna is er niet bij (ook al is zij al lang geen zeven meer). Zij mag voorlopig de atletiektrainingen niet volgen en loopt nu overdag verplicht toertjes met haar moeder.

Links zie je afsluitingen op wat eerder parkeerplaatsen waren. Het zijn nu terrassen voor de zwaargetroffen kroegen en restaurants. Leeg weliswaar, want alles is weer dicht. Twee wandelaars wat verderop dragen een gezichtsmasker, in een verder lege winkelstraat.

En dit is wat je niet ziet op de eerste foto. De muilezel (lees: ouder) die de kinderen volgt. Vol bagage. Vol onzekerheid.

Hoelang gaat deze staat van beleg nog duren?
Wie wordt morgen de nieuwe president van de Verenigde Staten? (en kan het alsjeblieft niet Homer Simpson zijn?).
Waar gaat het met de wereld naartoe?

Ik vecht met mijn gevoelens. Ergens heb ik gelezen dat we collectief een soort rouwproces doorstaan, waarbij het verlies van controle centraal staat. We zijn het gewend alles min of meer onder controle te hebben: onze virale infecties, onze vakantieplanning, het aantal kinderen dat we krijgen. Door corona vallen veel van die zekerheden weg. We doorstaan nu collectief de verschillende rouwfasen van ontkenning, verdriet en aanvaarding.

Aan de andere kant denk ik dat we al jarenlang leven met de grootste onzekerheid die er bestaat: de klimaatverandering en de impact die dit zal hebben op de toekomst van onze kinderen.

Zo’n coronagriepje hoeft ons dus niet plat te krijgen. En een gele smurf in het Witte Huis evenmin. We gaan ervoor. Niet elke dag met evenveel goesting. Niet elke dag met evenveel energie, humor of optimisme. Maar zonder op te geven, en door steeds naar dat lichtpuntje te blijven zoeken. En te genieten van kleine momenten, van onzichtbare overwinningen, van een beetje extra liefde.

Carpe diem.

#Covid19 #Daargaanweweer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s