Solidariteit

IMG_9767

Toevallig begon ik dit boek lezen net voor de quarantaine van start ging. Het begint ermee hoe, tijdens de Tweede Wereldoorlog, Amerikanen die in steden langs de kustlijn woonden, bij het vallen van de schemering hun lichten uitdeden. Zo wilden ze vermijden dat Duitse onderzeeërs de havens konden zien en vernielden. Solidariteit was hierbij cruciaal.

Fabrieken die tot dan wagens, koelkasten of kantoormateriaal hadden gemaakt, begonnen met het produceren van militaire producten. Gepensioneerden, vrouwen en studenten gingen aan het werk. Meer mensen moesten meer belastingen betalen. Er kwam een snelheidsbegrenzing van 55km/uur op alle wegen om het gebruik van benzine en rubber te beperken. De overheid lanceerde een campagne om Amerikanen minder vlees te laten eten. Het ging om opofferingen voor het algemeen belang, om de Amerikaanse economie sterker te maken en als steun voor de Amerikaanse soldaten overzee. En het werkte.

De corona-crisis die we vandaag beleven, draait ook rond solidariteit en zelfopoffering. Mensen die collectief thuis blijven om de verspreiding van een virus tegen te gaan. Verpleegkundigen en dokters die hun eigen grenzen overschrijden. Lingeriedrijven die mondmaskers maken.

De Covid-dreiging is concreet zichtbaar/voelbaar in ons dagelijkse leven, waardoor mensen meer gemotiveerd zijn om zelf actie te ondernemen. Het levert bovendien een snel en zichtbaar resultaat op.

curve

Ik kan het niet helpen, maar vervolgens denk ik spontaan aan de klimaatsverandering. Geen onmiddellijke dreiging, ver van ons bed, in een ons voorlopig onbekende toekomst. Geen economie die zal worden stilgelegd voor een dergelijke “non-urgentie”.

Het zou mooi zijn, mocht de huidige pandemie tot globale inzichten leiden, die erin slagen de enorme gebreken van ons socio-economisch systeem aan te pakken. Op het vlak van solidariteit, samenwerking en natuurlijk ook op het vlak van klimaatbeleid.

Maar zelfs als optimist-pur-sang vrees ik dat wij binnen de kortste keren zullen hervallen in oude gewoontes, en pas weer zullen wakker worden bij de volgende instant-crisis.

skien

In elk geval: als er tegen dan geen sneeuw meer is, kunnen we met dit filmpje alleszins nog eens lachen met de coronacrisis, toen het allemaal nog tijdelijk en enigszins surreëel was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s