Vooruit

Daar waar het vroeger een standaard 12-uren-durend feest was (liefst in de Vooruit), is die behoefte de voorbije 2 decennia sterk verminderd tot de situatie vandaag: het hoéft eigenlijk niet zo nodig meer.

Ik heb het over Oudejaar.

Maar synchroon met mijn terugtrekking uit het feestgedruis, heb ik opgroeiende kinderen die dat oudejaarsgedoe stilletjes aan beginnen te waarderen. Ze willen vuurwerk en lang opblijven en liefst ook met balletjes schieten en toeters en feesthoedjes. En als er ook nog wat kan gedanst worden, is het helemaal top.

Helaas voor hen trokken we voor de overgang van Oud naar Nieuw dit jaar naar de Ardennen, samen met enkele vrienden. We maakten een lange wandeling op oudejaarsdag tot het donker was (en alweer eentje op nieuwjaarsochtend). We aten raclette en chocomousse (appelcrumble voor Felix-die-nog-altijd-geen-chocolade-lust), en we speelden Dixit tot middernacht. Felix keek op z’n uurwerk, we telden af tot tien, zoenden elkaar, gingen even buiten naar het vuurwerk kijken, en keerden terug naar binnen om het spel af te werken. Tegen kwart voor één zat iedereen in bed.

Tot grote ontgoocheling van Felix hadden we geen vuurwerk mee, geen schietballetjes, niet eens een hoedje. We hadden ook niet enthousiast genoeg afgeteld en we waren veel te snel gaan slapen.

En dus besloten we het vanavond nog eens over te doen. Met vol-au-vent weliswaar dit keer, en om 18u ’s avonds in de plaats van middernacht. Maar we hadden vuurwerkstokjes en balletjes en feestmuziek en we telden nog een keertje af, riepen “gelukkig nieuwjaar” en deelden knuffels uit. En daarna mochten ze nog een paar uur opblijven.

Helemaal zoals het hoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s