Latijn

secretoLuna’s eerste examen (morgen!) is latijn. Ze heeft helemaal zelf voor de latijnse richting gekozen, er kwam geen ietsiepietsie ouderlijke druk aan te pas.

Ik heb namelijk niet zo’n goede herinneringen aan mijn lessen latijn, vooral omdat ik het niet snapte. In het derde middelbaar werd ik uiteindelijk met een B-attest verbannen van de richting latijn-wetenschappen (ik was niet alleen een ramp in latijn, maar blijkbaar ook gruwelijk slecht in de meeste wetenschappen). Bovendien had ik een leraar die er een hemels genoegen in schepte om mijn (achter)naam héél luid door de gang te laten schallen als hij mij zag, waardoor zijn gezicht mij veel meer is bijgebleven dan de bello gallico.

Maar Luna dus. Om haar te kunnen helpen met haar vragen, verdiepte ik mij dit weekend in de basis van de latijnse grammatica om voor de tweede keer in mijn leven de finesses van de klassieke oudheid onder de knie te krijgen. Nominatief, accusatief, genitief. Eerste klasse, tweede klasse. Zeus en Diana.

X had natuurlijk ook kunnen helpen, maar hij gebruikt de Franse grammatica om het uit te leggen en dat helpt niet echt voor een beter begrip. Verder was opa-vogeltje een authentieke latijn-nerd, die zelfs voor de lol brieven in het latijn neerpende, maar op zijn erudiete kennis kunnen we helaas niet meer bouwen. En over Bart De Wever wil ik het hier liever niet hebben.

En dus was ik het, met al mijn latijnse trauma’s, die Luna hielp om klaar te zien, daar waar het nog wat troebel bleek. Et incredible, sed est verum: ik begreep het en genoot!*

* Mijn enthousiasme kan uiteraard nog keren, want het wordt natuurlijk nog stukken moeilijker. Bovendien is er ook een vrij grote kans dat Luna mij binnen de kortste keren onder een latijnse tafel praat, want met haar Franstalige achtergrond gaat het vocabularium er duidelijk sneller in dan ooit bij mij het geval was. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s