Familiebedrijfje

IMG_6613Hoe vaker we de Ardennen intrekken, hoe meer we fantaseren over een eigen project rond natuurbeheer, (her)bebossing, bewustmaking en opleiding. X volgt op dit ogenblik een opleiding natuurgids (min of meer elke zaterdag, gedurende twee jaar) en ziet zichzelf in de niet al te verre toekomst een familiebedrijfje uit de grond stampen.

Tot het ook echt zover is, genieten we van onze vrijblijvende vakanties in de Ardennen die ons toelaten telkens nieuwe streken te ontdekken en totaal te ontspannen. Dit keer kwamen we toe in de sneeuw (0°C) van Saint-Hubert, en vertrokken we er opnieuw in het putje van de zomer (20°C). Of zo leek het toch.
(Het was eigenlijk gewoon Paasvakantie).

Helaas staan we ook telkens weer versteld over hoe de lokale bewoners (vaak louter vakantiehuisje-eigenaars) er omgaan met hun eigen stukje privé-natuur.

Vele arme – maar helaas kortzichtige – gemeentes vinden inkomsten in de verkoop van grote stukken bos als bouwterrein, waar de nieuwe eigenaars vervolgens de lelijkste huizen neerpoten (de enige – dwaze – verplichting lijkt een zadeldak te zijn). Het is onwaarschijnlijk dat dit systeem de gemeentes ook op langere termijn echt geld oplevert, want uiteindelijk moet er ook geïnvesteerd worden in nieuwe wegen, aanleg van riolen, elektriciteit en zoveel meer. Maar dat baart duidelijk niemand zorgen.

Die vreselijke huizen omringen de trotse eigenaars vervolgens door gruwelijke grindpaden (om hun 15 wagens te parkeren), die dagelijks met pesticides besproeid moeten worden (wegens gevaar op onkruid). Hun (enorme) tuinen bestaan uit gras (geen onkruid) en tuinkabouters, want er zijn uiteraard bomen genoeg in de omringende natuur. Weinigen maken zich zorgen over biodiversiteit, laat staan dat ze zich er voor interesseren.

Maar met vaststellen en afkeuren, geraak je natuurlijk niet heel ver. En dus hebben wij een borrelend plan om de Ardennen te redden. Het omvat een oude vierkantshoeve, enkele hectaren grond en het winnen van de lotto.

En daarna pakken we de planeet aan.

2 gedachtes over “Familiebedrijfje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s