Korkommetjes

Moordstrookje is het woord van het jaar, zo stond deze week in de krant. Als doorwinterde Brusselse fietsers kunnen wij ons daar helemaal in vinden:  wij danken onze negen bewaarengels altijd op onze blote knietjes als we ’s avonds weer heelhuids zijn thuisgeraakt.

Maar daar gaat het nu niet over. Eigenlijk wil ik vertellen over de woorden die wij in ons gezin verzinnen, en die ook wel eens een vermelding in de Van Dale verdienen.

“Korkommetje” is met stip ons beste zelfgemaakte woord.

De korkommetjes-tijd is net voorbij in onze buurt. Het is een heel bijzondere tijd, die niet door iedereen even gewaardeerd wordt. Meer zelfs: sommige mensen hebben er een gloeiende hekel aan korkommetjes terug te vinden op hun autoramen of aan hun schoenen. Dat komt omdat een geplet korkommetje een overweldigende geur verspreid, die ergens het midden houdt tussen hondenpoep en overjaarse kots. Het schijnt nochtans dat je er ook heerlijke medicinale soep kan van maken (al denk ik niet dat iemand hier zich daar ooit al aan gewaagd heeft).

Onze buurt is namelijk de trotse bezitter van een hele reeks vrouwelijke ginkgo biloba’s, oftewel Japanse notenbomen. De zaadjes (ofte: korkommetjes) van de vrouwelijke boom vallen in het najaar op de grond, en beginnen dan te rotten. Omdat de bomen bij ons in het voetpad geplant staan, moet je dus goed uit je doppen kijken om er niet in te stappen, en de rest van de dag het gevoel te hebben dat je een halve hondendrol aan je zool hebt hangen.

En toch. Wij zijn inmiddels behoorlijk verknocht geraakt aan onze stinkbomen, die ontzettend oud kunnen worden én erg resistent zijn tegen luchtvervuiling (geen te onderschatten talent in dit land). Al is die gehechtheid misschien wel deels het gevolg van het feit dat we er een woord voor verzonnen hebben.

Alhoewel. Niemand met gezond verstand die zich aan die moordstrookjes gaat hechten.

Geplaatst in taal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s