Turf

boeken
© DeLUPUS

(#Spoileralert: niet lezen als je “Kruistocht in Spijkerbroek” nog op je leeslijst hebt staan!)

De oma van Luna, Felix en Tess heeft heel wat boeken uit mijn kindertijd bewaard. Soms ruiken ze behoorlijk muf (vanwege de ondergrondse bewaartechnieken), soms heb ik ze jaren geleden uit het ouderlijke huis meegeroofd (dan vallen ze al eens uit elkaar, maar hebben ze geen geurtje) maar meestal zijn het parels, behorend tot de klassiekers der kinder- en jeugdliteratuur.

Officieel leerde ik lezen en schrijven met “Ot en Sien” en de leesplank, maar dankzij “Jip en Janneke” (het exemplaar dat opa-vogeltje 40 jaar geleden uit Amsterdam meebracht, ligt hier op de boekenplank) was ik de enige van de eerste klas die tegen Kerstmis vlot volzinnen kon lezen, tot grote verrukking van juf Blaton.

dr-seuss-quotes-readLang voor de filmversies uitkwamen, was ik verslingerd aan de Lorax en Xildbad de Schildpad – en zodra ik kinderen had, sleurde ik de quasi volledige Dr. Seuss-reeks ons huis binnen. Met extra stip voor “De kat met de hoed”, “Groene ham met eieren” en het slaapverwekkende “Slaapboek”.

Passeerden ook de revue, bij mezelf en mijn kinderen: “Blauwtje en geeltje” (toevallig teruggevonden in de Fnac, één van de eerste kleuterboeken die ontzettend tot mijn verbeelding spraken), “Pipi Langkous” (laverend op de grens tussen voorlees- en zelfleesboek) en “Het Grote Boek van Madelief“, één van de eerste dikke boeken die zowel ik, als Luna en Felix, in één ruk uitlazen. En ook mijn liefde voor Roald Dahl is met groot succes doorgegeven aan de volgende generatie.

Die bestaande kinderboekencollectie werd de voorbije 10 jaar aangevuld met heel wat nieuws, vaak zo geweldig dat zelfs ik er van genieten kan: de Hazeltje-reeks, Piraten in de Straat (het eerste boek dat een toen nog analfabetische Luna helemaal kon voorlezen),  Feodoor en zijn zussen, de heerlijke gedichtjes van Superguppie of de eerste leesboeken van Vos en Haas. En ik vergeet er een boel.

Luna en Felix zijn nu heel erg bezig met Amerikaanse reeksen (die ik persoonlijk een beetje flauw vind), zoals “De Waanzinnige Boomhut”, “Het leven van een Loser”, “Dagboek van een muts” en “Geronimo Stilton” (deze laatste vooral toen ze in het eerste en tweede leerjaar zaten) en met allerlei mogelijke strips, van FC De Kampioenen tot Kasper en Hobbes en de Oorlog van de Lulu’s. Gemiddeld zitten ze met hun neus in zo’n vier boeken tegelijk.

Gelukkig betrap ik ze soms ook op het lezen van een echt kwaliteitsboek. Zo lazen ze de hele reeks van Rosie en Moussa, de meeste Annie M.G. Schmidt-klassiekers (Otje, Pluk, Floddertje, Abeltje,…) en ongeveer alles wat Roald Dahl te bieden heeft (zie hierboven).

Maar deze vakantie ben ik op een heuse persoonlijke missie. Ik wil namelijk dat ze allebei een boek lezen zonder prentjes en vol met kleine lettertjes.

Een turf, zeg maar.

Felix kreeg de opdracht ten minste één Harry Potter-boek uit te lezen, en Luna moet zichzelf overstijgen met “Kruistocht in Spijkerbroek“, zowat hét boek van mijn jeugd. Ik verwacht een hoop dankbaarheid en emoties als ze het eindelijk helemaal doorworsteld heeft.

Want vierentwintig keer gelezen en nog steeds huilen als Carolus sterft.

 

(Heb je suggesties? Eigen ervaringen? Knallers die hier niet bij staan? Delen in de comments graag!)

3 gedachtes over “Turf

  1. Ooh Madelief was ik vergeten. Ik las (excuseer, verslond) Anthony Horowitz. Marc De Bel kan ook in het lijstje. De geheime tuin, Koning van Kantoren, de gebroeders Leeuwenhart.. (ik heb provisoir al 5 boeken van Roald Dahl in huis gehaald toen zoon 2 werd.. 😉)

  2. Anne Provoost…’Mijn tante is een Grindewal’, een beklijvend boek. Super onmisbaar is ‘Vallen’ van Anne Provoost ook. En dan hebben we nog ‘Die rotschool met die fijne klas’ van Jacques Vriens. ‘Haar naam is Doro M.’ van Gerda Van Cleemput. Als tiener, las ik een paar keer ‘Christiane F.’ Eerlijkheid gebiedt met te zeggen dat ik alle ”De Babysitters”-club pulp ook verslonden heb. Zalig vond ik die als jong meisje. Ejoy !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s