Schot

Schermafbeelding 2018-06-27 om 21.31.14
© NN/BRUZZ

Zo ergens rond de jaarwisseling durfde ik stiekem dromen over het jaar van de ommekeer. We zijn inmiddels halverwege, en er zit zowaar schot in de zaak!

Op persoonlijk vlak zijn we begonnen met onze auto te delen met de buren, een experiment dat ons zo goed bevallen is, dat ik langzaam maar zeker ook ons autobezit in vraag durf te stellen. In elk geval gaan we op zoek naar nieuwe deelburen, terwijl we voorzichtig Cambio en andere alternatieven beginnen uitpluizen.

Dankzij de Pano-reportage “Ademen onze kinderen zich ziek?” ontdekten Brusselse ouders hoe erg het gesteld is met het roetgehalte in het lichaam van hun kinderen. Ook wij volgden de oproep van FilterCaféFiltré, en sloten enkele vrijdagen de schoolstraat af, tot groot plezier van iedereen die op dat moment niet in de auto vast zat.

Vorige week kwamen we ten slotte samen met honderden anderen op het Saincteletteplein, een symbolisch smerige autoplek, om het FilterCaféFiltré-schooljaar af te sluiten. En met een mediaflair eigen aan moderne tieners, haalden Luna en haar maatjes meteen de krantenkoppen (BruzzHet Nieuwsblad).

In onze ezelsgemeente is het collectief 1030/0 nu op volle dreef, de zone 30 wordt vanaf september een feit, de gemeente kwam met een heus verkeersactieplan op de proppen, en zelfs de politie lijkt eindelijk in actie geschoten. Ook andere Brusselse gemeenten startten inmiddels met hun eigen collectieven – en houden de druk op de ketel. En tijdens een vergadering met Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet kregen we deze week een belofte voor conflictvrije kruispunten op de Schaarbeekse gewestwegen (één van mijn stokpaardjes nadat Luna er ei zo na door een wagen opgeschept werd).

Er waren verder de Plastic-attack acties overal te lande, Europa beloofde plots plastic rietjes en oorwatjes te verbieden (een mens moet ergens beginnen) en steeds meer mensen beginnen zich te roeren over het overmatige bomengekap langs autosnelwegen en elders.

Nu nog een paar efficiënte burgermobilisaties tegen de onzinnige uitbreiding van de Ring en het Neo-complex, en 2018 wordt een jaar om een puntje aan te zuigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s