Overspel

DTP9uv-XUAAjADP.jpg-largeDe laatste weken is de verkeersonveiligheid in Schaarbeek een hot thema geworden in de lokale en nationale pers. Een jonge vrouw – journaliste bij De Standaard – werd hier in november doodgereden – een andere vrouw werd weggekatapulteerd op het zebrapad (video niet voor gevoelige kijkers) – en een vader en zijn dochtertje van vijf raakten twee weken geleden gewond op het voetpad. De dader pleegde telkens vluchtmisdrijf.

Wij wonen hier doodgraag, maar het is soms letterlijk op risico van eigen leven. Soms trap ik al eens een autodeur in, schrijf ik een opiniestuk, of zaag ik in het Groeiboek, maar telkens zonder het verhoopte resultaat.

En dus besliste ik overspel te plegen: een tweede blog zag het levenslicht, met het idee om van een alledaagse frustratie (foutparkeerders – niet meteen dé grote boeman in het veiligheidsdebat) iets grappig te maken, en zo bij te dragen tot het lokale debat. De blog had een beetje succes, met een schare trouwe volgers die af en toe hun eigen foto’s opstuurden, maar bovenal hielp het mij om van een ergernis iets positief te maken.

Tot de Brusselse media enkele weken geleden in de gaten kregen dat het toch echt fout loopt met dat verkeer in Schaarbeek. De blog kreeg opeens een volledige pagina in La Capitale, gevolgd door een interview op de Franstalige Brusselse televisie (BX1)  – waarna ie viraal ging in Brussel (13.000 bezoekers op enkele dagen tijd) en ik eventjes begon te vrezen voor wraakacties door misnoegde voetpadparkeerders.

Op hetzelfde moment ging de burgemeester van Schaarbeek volledig de mist in op Terzake, lanceerde het burgerinitiatief 1030/0 een petitie (tekenen mag nog steeds) en een reeks acties – en werd ik door BRUZZ (de Nederlandstalige Brusselse media) geïnterviewd over wat zo’n onveiligheidsgevoel doet met een mens en zijn kinderen. En omdat het echte leven niet altijd over pannenkoeken gaat, kregen Luna, Felix en Tess deze keer een bijrolletje.

Na al die jaren lijkt er eindelijk wat schot in de zaak te komen. Mijn sabbatjaar (thuiskomen en voeten omhoog) wordt bij deze nog eventjes uitgesteld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s