Nsanje

IMG_0723

Het is weer die tijd van het jaar. We zitten even in het buitenland om de navelstreng wat aan te spannen en weer op krachten te komen. Twee weken lang rust in het hoofd en in het huis, en wat extra vitamine D.

Ik zit in het onderste puntje van Malawi, Nsanje, een arme streek ingesloten tussen Mozambikaanse grenzen, met veel stoffige wegen, blauwe plastic zakjes en kleine huisjes tussen de bomen. Ik droom ervan mijn kinderen naar hier te brengen, en ze een paar maanden lang met hun blote voeten door het hete zand te laten lopen, met een minimum aan elektriciteit, WiFi-connecties en gevarieerd eten. Om hier met de lokale kinderen, kippen en geiten rond te rennen, zelf speelgoed te maken, te verdwalen en weer terug te komen, onbekende insecten te lijf te gaan en geen zorgen te hebben over verkeer, zwemlessen of verjaardagsfeestjes. Gewoon even helemaal terug naar af.

Het blijft altijd kriebelen. Wagen we nog eens de stap? Of blijven we daar waar we weten dat het (vandaag nog) goed is. Het gras is hier zeker niet groener. Maar de ervaring zou van hen ongetwijfeld rijkere mensen maken. De juf van Tess liet tijdens het oudergesprek (waarop ik uitblonk in afwezigheid) bovendien uitschijnen dat onze dochter niet tegen onrechtvaardigheid kan – ze zou hier dus zeker haar strijd vinden.

Maar zelfs als dat allemaal zou lukken, dan waren mijn kinderen hier nog als bevoordeelde Westerse aapjes, met de zekerheid van uitstekende gezondheidszorg, een goede opleiding en een ticket terug naar huis op het einde van de rit.

Toch weer iets om bij stil te staan, tijdens deze hoogmaand van de overdaad.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s