Middelbaar

inschrijveninbrusselZelfs al is het nog een klein beetje verre toekomst, onze bijna-elfjarige dochter is al bijzonder gebeten op haar toekomst in de middelbare school. Ze brengt lange uren door met haar vrienden en vriendinnen, om de vele voor- en nadelen van elke Brusselse secundaire school te analyseren, te beoordelen en voorkeurslijsten aan te leggen.

De voorbije weken gingen we dan ook samen naar een infoavond over het secundair onderwijs, ging ze met de klas naar een studiekeuzebeurs en trokken we vorig weekend naar de opendeurdag van twee scholen in het centrum.

Luna heeft haar zinnen inmiddels al op één specifieke school gezet.

Maar het grote probleem in Brussel is dat je kind eigenlijk weinig keuze heeft. Scholen genoeg, maar het aantal plaatsen is beperkt (zeker in de populaire scholen). Dus mag je tijdens een vast bepaald inschrijvingsmoment een lijst indienen van je vijf favoriete scholen – en moet je vervolgens hopen dat de neutrale computerhand jouw onschuldige kind eruit uitpikt.

Ik probeer Luna dus voor te bereiden op een mogelijke ontgoocheling. De kans dat ze niet terecht zal kunnen in de school van haar dromen, dat al haar vriendjes ongewild verspreid zullen zitten over het volledige Brusselse Gewest, en zelfs de kans dat ze niet eens een school vindt in het Gewest. Ze is er zich goed van bewust, al zou het mijn hart wel een klein beetje breken mocht het echt zo ver komen.

Iets wat dus eigenlijk een prachtig overgangsritueel zou moeten zijn naar een nieuw deel van haar leven, is dankzij onze vooruitziende overheid gewoon een onzekere, frustrerende en stresserende bedoening geworden.

Een mens zou al van minder liggen woelen ’s nachts.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s