Paardenkamp

In het paasweekend van mijn negende levensjaar veranderde alles. In het opberghok in onze tuin viel een stuk van het huwelijksbed van mijn ouders naar beneden, waarop mijn moeder luidop zuchtte: “Daar gaat mijn huwelijk”.

Amper een half uur later kwam mijn oom-dokter toe, die meldde dat mijn vader zonet overleden was. Zeven maanden eerder was bij hem non-Hodgkinlymfoom vastgesteld en de laatste weken had hij enkel nog in het ziekenhuis doorgebracht.

Dit is Luna’s negende paasweekend. Ik weet niet of haar leven deze week een andere wending genomen heeft. Maar ik weet wel dat ze volop aan het groeien is, en het is prachtig om te zien.

Gisteren is ze op paardenkamp vertrokken, in de buurt van Namen. Ze had daar zelf om gevraagd, omdat een klasvriendinnetje het haar had voorgesteld. Alleen zou dat vriendinnetje zelf pas later toekomen, en moet Luna het de eerste dagen dus alleen zien te rooien.

Als ik denk aan die ochtenden dat ze mij op school niet los wou laten, of de halve drama’s wanneer we haar met de scouts op weekend stuurden – dan kan ik alleen maar vaststellen dat mijn oudste dochter helemaal aan het openbloeien is.

Natuurlijk keek ze ontzettend op tegen het afscheid van haar familie (zélfs van Felix), en uiteraard plengde ze een paar tranen, maar ze liet zichzelf niet kennen. Ze bleef grapjes maken, ze hield zich sterk en toonde dat ze hier helemaal klaar voor is.

Ik had het zelf wat moeilijk, toen we wegreden. Mijn beestje, amper de borst ontgroeid, en nu al zo druk bezig om op eigen benen te staan. Maar tegelijkertijd borrelde een enorme moederlijke fierheid op.

Want ze geraakt er wel, mijn Lunabeest.

luna_

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s