#BrusselsAlive

Vorige vrijdag publiceerde ik samen met een Twitter-kennis een opiniestuk over onze onbestaande verkeersveiligheid in Brussel Deze Week (de Nederlandstalige Brussel-krant). Meteen daarna liet TV Brussel weten dat ze ons graag wilden interviewen. Het was lang geleden dat ik nog met een eigen stukje in de krant stond, maar een interview op TV, dat was me nog nooit eerder overkomen. (Alleen werd toen Salah in de kraag gevat, en verschoven de prioriteiten enigszins, waardoor heel onze media-strategie in duigen viel)

***

Zaterdagnacht viel ik behoorlijk zwaar met de fiets, toen we naar beneden sjeesden in de Maalbeekvallei in Sint-Joost. Ik werd onverwacht bruusk van m’n fiets gerukt door de leiband van een hond die zich aan de ene kant van de straat bevond, terwijl het baasje doodleuk (en dronken) aan de overkant stond. Ook dat was me nog nooit eerder overkomen (ik brak niks, #mirakel).

***

Maandag vertrok Felix zonder huilen op zeeklassen. Ik hoefde zelfs niet meelopen om hem uit te zwaaien. Dat was me – u raadt het al – nog nooit eerder overkomen: een kind van me, dat met de glimlach een bus opkroop om drie dagen elders door te brengen (niet dat we dat niet toejuichen hé).

Diezelfde avond bleef tante Tib bij ons slapen, omdat ze dinsdagochtend vroeg een vlucht naar New York zou nemen. Luna doodgelukkig, want dat was haar nog nooit overkomen: haar coole tante Tib bij haar in de kamer (in Felix’ bed).

Dinsdagochtend zagen we elkaar nog even in de gang, voor tante Tib de trein nam. Drie kwartier later stuurde ze een berichtje: “net ingechecked”.

***

Oma belde op terwijl ik op het punt stond om met Luna en Tess naar school te vertrekken. Dat ze Tib net aan de lijn had gehad, hijgend, lopend. Dat er bommen waren ontploft.

Tib was al door de controles heen, toen de aanslagen plaatsvonden. Ze onderging de paniekgolf onder de massa passagiers, verstopte zich even in een winkel, kroop er dan weer uit, verstopte zich weer toen een nieuwe golf van paniek door de ruimte sloeg.

Later werd ze met honderden anderen via de tarmac geëvacueerd.

Dat was niemand al ooit overkomen.

***

Ik fietste naar het werk, om vervolgens onmiddellijk weer terug naar huis te pedalen – omdat mijn hersens en emoties tilt sloegen, en ik thuis wilde zijn om Tib te kunnen ophalen, zodra dat kon. Onderweg zag ik tientallen mensen met kostuums en aktentassen door de vreemd stille straten zwalpen – onderbroken door sirenes – druk telefonerend en met een blik alsof ze net uit de hel waren gekropen. Later drong tot me door dat ze net de bomaanslag in de metro hadden overleefd, amper honderd meter verderop.

***

En weer luttele uren later werd onze Schaarbeekse buurt afgezet door mannen met bivakmutsen, vlogen er helikopters met snipers boven onze hoofden, stonden er brandweerwagens en combi’s in onze straat. Het geluid van de helikopters drong urenlang door tot in de diepste krochten van ons huis. We vingen een groepje ontheemde buren op, tot in de vroege uurtjes van de ochtend. We speelden UNO en we checkten onze smartphones alsof ons leven ervan af hing.

Enkele honderden meters verder, vlakbij het Schaarbeekse station, hadden drie mannen die ochtend een taxi richting Zaventem genomen. Een half uurtje eerder was tante Tib daar de trein opgewipt.

***

Donderdagochtend, op het werk. We worden opnieuw opgeschrikt door een alarmerend bericht. Ons gebouw wordt afgesloten, niemand mag naar buiten. Er zou een schietpartij aan de gang zijn op de Elsensesteenweg. Iedereen loopt weer eventjes op z’n tippen van z’n tenen.

***

Morgen is de week rond. Als ik ooit gevoeld heb dat ik leef, was het deze week wel.

#BrusselsAlive

Quote van de week

Luna, doodgemoedereerd, op de vraag of ze huiswerk heeft:
“Ik denk dat ik daar de hele week geen last van ga hebben.”

atomium

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s