September

1 september. Gruweldag voor moeders allerlande.
Terwijl ik stevig op mijn lippen beet, zag ik minstens vier, zeg maar vijf huilende moeders de eerste kleuterklas verlaten. Mijn Luna had zich flink gehouden, de hele tocht naar school lang. Papa ging werken en mama ging werken en zij zou naar school gaan en ze ging niet huilen.

Maar de weg was lang en vol hindernissen.
We waren nog niet vertrokken, of het fototoestel liet het al afweten. Toen we halverwege waren, bleek dat we zodanig met Luna waren bezig geweest, dat we Felix’ zak waren vergeten. Eenmaal op school, bleek dat Luna niet op de leerlingenlijst stond. Niet bij de juf van 1A en niet bij de juf van 1B. Gelukkig kwam de directeur tijdig soelaas bieden. Vervolgens merkte ik op dat de juf van 1B dit jaar op zwangerschapsverlof zou vertrekken, waarna de juf van 1A me vriendelijk liet weten dat de juf van 1B niet zwanger was. En toen moest het meest pijnlijke moment nog komen: het afscheid.

Luna klampte zich vast en zette het op een gillen. De juf van 1B moest haar uit mijn armen wringen (voor de slechte verstaander: dat was niet mijn schuld, maar die van Luna) en ik zette het op een lopen. En met mij zo’n dertig andere in navelstrengverdriet verdrinkende ouders.

Een gedachte over “September

  1. Ocharme Eef!Wat klinkt dit triest!Wat ben ik blij dat we dat niet hebben meegemaakt met onze Leon. Die stond al te zwaaien en met een blik van “allez, ga toch voort, ik red het wel!” Dat was reeds in mei.
    Op 1 sept eindelijk terug naar school voor Leon.
    Aangekomen was hij wel danig onder de indruk van de 4 nieuwe kindjes die luidkeels stonden te huilen en te snikken dat hij vergat waar het speelgoed stond.
    Na een korte uitleg over waarom er door sommigen werd gehuild kreeg ik een dikke knuffel en zoen en verdween hij uit het zicht richting auto’s.
    Het went wel Eef, vlugger voor het kind dan voor de mama en papa…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s